Žakovo 2015. – Trka za sirac sira

Sir je proizvod od mlijeka, a Žakovo selo u Popovom polju, u Hercegovini. U Žakovu, između ostalog, prave sir, a četvrtu godinu za redom se tu održava neobična biciklistička trka u kojoj prvoplasirani za nagradu dobijaju – sir. Sirac sira.

Sirac je jedinica mjere za sir, jedan kolut hercegovačkog sira. Danas je sirac sira, po kojem je neobična brdska biciklistička trka kroz živopisno hercegovačko selo i dobila ime, bio i jedinica mjere za dobro druženje, zdrav život u zdravoj životnoj sredini, promociju sporta i rekreativnih aktivnosti, a ne samo za ostvareni takmičarski rezultat.

20150621-_MG_3321

“Cilj trke je i promocija naših hercegovačkih sela, koja su, na žalost, danas prilično opustjela, uz nadu da i to u budućnosti može da se promijeni. Naravno, i proizvoda sa sela, zbog čega i jeste naša glavna nagrada sirac sirac – prepoznatljivi hercegovački kolut sira, koje smo kupili ovdje od domaćina iz Žakova”, kaže Igor Škero, predsjednik trebinjskog Planinarskog društva “Vučji zub”, organizatora trke.

Stazu dugu 4,2 kilometra, koja puteljcima, ulicama, makadamskim putem punim uzbrdica i strmina ide kroz selo i njegovu okolinu, prvi je prešao Miloš Mikić iz Nikšića. “Za trku sam saznao preko fejsbuka i odlučio da dođem jer me je sam naziv ‘Za sirac sira’ oduševio. Oduševljen sam i prirodom i ovdašnjim ambijentom, stazom, takođe, koja je zaista atraktivna, ali nije nimalo laka ni naivna za bicikliste. Nadam se da će i narednih godina biti sve više takmičara sa strane”, kaža pobjednik, profesionalni biciklista, koje je, osim za novi rekord staze, zaslužan i što tradicionalna biciklistička trka u Žakovu ove godina ima i međunarodni karakter.

Drugo mjesto u kategoriji odraslih osvojio je Miloš Bodiroga, A treće Milan Milenić. Trku u kategoriji djece do 15 godina, koja je vožena na nešto kraćoj stazi, najbrže je odvezao Dejan Jegdić, ispred Stefana Milenića i Dražena Paranosa.

Fotografije: Jovan Vidaković i Igor Dutina

Pogledajte i video koji smo dobili od Planinarskog društva Vučji zub:

http://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=UU5Fp0LpNaJakaNac34Hbapw

Comments

comments