Focal Camera na neobičan način preispituje konstruisanje fotografske kamere i kako sam dizajn utiče ne samo na način upotrebe, nego i na fotografije koje pravimo. Dok mnogi posjeduju, ili makar imaju mogućnost da nabave kameru, izbor koji nude  komercijalni proizvođači ne mora biti prilagođen našim željama. Kompanije primarno postoje da bi pravile profit, pa tako stvaraju “kapitalističke” aparate, kojima je namjena da budu prodati, ne uvijek i korišteni.

Tokom godina, fotografske kamere su prešle put od prostih kutija na koje je kačen objektiv do kompleksnih elektronskih uređaja čija je “unutrašnjost” nedostupna za bilo koga ko poželi da je prilagodi sebi, uz rijetke izuzetke. Mehanizmi u savremenim kamerama su u načelu i danas prilično jednostavni – čak i nešto kao pokretno ogledalo u SLR kamerama vuče porijeklo od ogledala iz camere obscure.

5898022869

Čak i kompleksne kamere mogu biti napravljene na jednostavan način. Kreiravši modularnu platformu, možemo ne samo napraviti aparat, nego također i lakše razumjeti njihove mehanizme i postići kompleksne funkcije na jednostavan način.

Focal Camera nudi raznovrsne projekte i instrukcije uz pomoć kojih možete napraviti foto aparat vlastitog dizajna i učestvovati u stvaranju dodatnih modula i “uradi sam” foto aparata.

Dovoljno je posjedovati laserski rezač (ili prosto koristiti danas dosta jeftine uslužne servise koji ih posjeduju, a ima ih u svakom malo većem mjestu), snabdjeti se šper-pločom debljine 3mm i prateći instrukcije sa sajta www.focalcamera.com napraviti module od kojih je moguće sastaviti funkcionalan foto aparat.

1977853801

Moduli su dizajnirani tako da se međusobno lako povezuju pa je moguće sastaviti različite, gotovo frankenštajnovske a ipak upotrebljive kamere.

Iza projekta stoji Mathijs van Oosterhoudt, koji ga je započeo kao radionicu kojoj je cilj da upozna zainteresovane sa principima rada fotografske kamere i njenih podsklopova, uz mogućnost pravljenja različitih tipova kao što su npr. panoramska, stereoskopska ili SLR kamera.

Za više informacija pogledajte www.focalcamera.com

1904896144

 

 

9280170891

Comments

comments