Salvador Dali u Trebinju

U novoj galeriji hotela Platani večeras je otvorena izložba grafika čuvenog španskog nadrealiste Salvadora Dalija. Pored ostalih radova, centralno mjesto zauzele su Dalijeve grafike iz ciklusa “La Fontenov bestijar”, iz kolekcije galerije Visconti iz Ljubljane.

Radi se o grafičkoj mapi koja sadrži dvanaest bojenih grafika rađenih tehnikom suve igle na temu La Fontenovih basni. Grafike su otisnute 1974. godine u 250 primjeraka. Grafike su numerisane i potpisane, a predstavljaju, između ostalog, basne kao što su “Gavran i lisica”, “Konj i vuk”, “Lavlji dvor”, “Bolesni jelen”, “Hrast i trska”, “Životinje oboljele od kuge”… Priča o Lafontenovim basnama potiče iz davnina i vraća nas u doba grčkog pisca Ezopa – Lafonten je izmijenio prvobitne basne i običnu prozu pretvorio u suptilne pjesničke stihove. Kroz njih je opisivao i kritikovao život na dvoru Luja XIV.

Pored ovih radova, prikazani su i dijelovi ciklusa “Galina večera” i grafike na temu Danteove “Božanstvene komedije”.

Za razliku od, istina mnogo veće, ali ne i kvalitetnije izložbe Dalijevih radova koja je cijelo ljeto izložena u dubrovačkoj Galeriji samostana sv. Klare – trebinjska izložba je za posjetioce besplatna.

Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana (do 25. oktobra).

Fotografije: Igor Dutina

Comments

comments