Biseri prirode – Janjske otoke

Rijeka Janj koja cijelim svojim tokom, u dužini od 15 kilometara, protiče kroz opštinu Šipovo jedinstvena je po svemu. Izvire na 650 metara nadmorske visine u selu Babići, u ovoj opštini. Odmah na startu, pokazuje da će biti nemirna i lijepa. Izvire bučno ispod jedne stijene i potom pravi slapove negdje manje, negdje veće. Pristup izvoru rijeke Janj moguć je samo pješice: iz dva iz pravca Babića i sa magistralnog puta Šipovo-Kupres kroz selo Rašće. U Šipovu, svega 1 km jugoistočno od centra grada na nadmorskoj visini 430 metara sastaju se rijeka Pliva i rijeka Janj i čine prelijepo ušće.

Nekoliko kilometara nizvodno, vijekovima je tkala priroda svoj dar. Ispresijecano kamenje i zemlja napravili su manja ostrva između kojih teče, na ovome mjestu divlji, Janj. Pjenušavim pokretima hiljade litara vode u minuti ostavlja znatiželjne prolaznike i izletnike bez daha.

Rijeka Janj od svog izvora u dužini od 4 km prolazi kanjonom koji je usječen u kraškoj površi, dok su dolinske strane strme, skoro vertikalne, visine 150-200 metara i dižu se direktno iz riječnog korita. Rijetka su mjesta na zemlji gdje ćete naći mir koji vas okružuje sa svih strana, gdje se sa hukom vode miješa cvrkut ptica, a turisti i putnici zastajkuju i čude se jedinstvenom daru prirode.

Izletište Janjske otoke, legendarni spoj prirodne sile i ljepote, udaljene su svega nekoliko kilometara od Šipova (13) i plijene ljepotom.

Ovaj prostor površine oko 1 km² prepun je brojnih riječnih rukavaca, pjenušavih vodopada i velikim brojem malih i srednjih ostrva i poluostrva za ugodan boravak izletnika.

To je krečnjačka dolina dužine oko 1 km i širine oko 300 metara. Ona je veleljepni pejzaž renesansnih parkova gdje se bujno zelenilo prepliće sa bistrim potočićima, pjenušavim i bučnim bigrenim kaskadama i malim vodopadima rijeke Janj.

To je prirodno čudo kraškog svijeta, gdje je Janj istaložio debele bigrene naslage preko kojih se rastače u veliki broj rukavaca i mlazeva, da bi se na kraju sve te vode prikupile gradeći visoki pjenušavi vodopad koji ljeti pravi rosu a zimi snježno iskričasto inje.

Put za Janjske otoke nalazi na magistralnom putu Šipovo-Kupres, na 9 km od centra Šipova. U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem mjestu.

Fotografije: Igor Dutina

Comments

comments