Peti samit fotografa ex Jugoslavije – Leskovac

U Leskovcu je u nedjelju završen Peti samit fotografa ex Jugoslavije, koji okupio pedesetak eminentnih fotografa, uglavnom članova državnih foto asocijacija. Uz podršku lokalne samouprave samit je i ove godine uspješno organizovao Foto-klub Leskovac.

Fotografi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije predstavili su se sa četiri izložbe, a održano je i nekoliko predavanja. Cilj već tradicionalnog okupljanja je unapređenje saradnje umjetnika i udruženja iz regiona, ali i zajedničke izložbe, promocije, prezentacije radova, panel diskusije, snimanje znamenitosti i prirodnih ljepota ovog kraja.

“Ratovi u bivšoj zajedničkoj zemlji su nas razdvojili, ali samo na trenutak. Ponovo smo zajedno da razmenimo iskustva, “ukrstimo objektive” i pokažemo našem narodu šta znamo i šta stvaramo – kazao je za “Južne vesti“ poznati fotograf i predsjednik Foto-saveza Makedonije Boro Rudić.

On se Leskovačkoj likovnoj publici predstavio izložbom “Nastajanje-nestajanje”, serijom fascinantnih pejzaža rađenih “light painting” tehnikom, na kojima autor promišljenom ličnom intervencijom realne prostore prirode transformiše i prevodi u svijet fantastičnog.

Radovima iz serije “Oda životu” koje je izložio u galeriji Narodnog muzeja Leskovac, proslavljeni srbijanski fotograf Tomislav Peternek pokazao je da nije samo cijenjeni fotoreporter i majstor life fotografije. Aktovi u enterijeru i eksterijeru predstavljaju zrelog, ali uvijek novog i u fotografiju strasno unesenog umjetnika.

U prostoru Kulturnog centra Leskovac predstavljeni su i izabrani radovi iz kolekcija državnih fotografskih saveza i asocijacija, kao i fotografije nastale tokom prethodnog saziva Samita 2014. godine. Predavanje iz oblasti fotografije održao je Branislav Strugar, a održana je i promocija Almanaha Foto-saveza Srbije.

Tokom Samita, učesnici su obišli selo Donju Lokošnicu, čuveno po proizvodnji začinske paprike, i kanjon rijeke Vučjanke sa jednom od najstarijih hidrocentrala koje još uvijek rade na balkanskom poluostrvu.

Tekst i fotografije: Igor Dutina

Comments

comments