Branislav Strugar – Utisci iz Španije u Galeriji FK Novi Sad

Izložba fotografija „Utisci iz Španije“ – autora Branislava Strugara, majstora fotografije Foto Saveza Srbije, biće otvorena u četvrtak, 12. novembra u 19 časova u Galeriji Foto Kluba Novi Sad, ul. Đorđa Nikšića Johana br. 17. Izložbu će otvoriti Predsednik Foto Saveza Srbije Branislav Brkić.

Fotografije koje će biti izložene nastale su 2014. godine tokom tromesečnog boravka Branislava Strugara u Španiji.

Cilj snimanja nije bila reportaža niti da se pokaže kako izgleda Španija. Autor je želeo da zabeleži i dočara utiske koje je imao obilazeći neke delove ove interesantne zemlje. Pojedini motivi koje je Strugar snimao bili su vezani za istoriju i tradiciju ali doživljaj i interpretacija su sasvim lični.

Branislav Strugar je rođen u Beogradu 1949. godine. Bavi se fotografijom od 1968. godine. U periodu od 1970. do 1979. godine učestvovao je na 107 izložbi fotografija i na njima osvojio oko 40 nagrada i diploma. Od 1980. je učestvovao na tridesetak izložbi dela likovnih umetnosti. Takođe je aktivan i kao član žirija na brojnim izložbama fotografija, drži predavanja o fotografiji na fakultetu, fotografskim radionicama i kursevima fotografije.

Paralelno sa umetničkom, profesionalno se bavio fotografijom od 1974. godine. Više od dve decenije bio je zaposlen kao fotoreporter u TV Beograd. Godine 1996. napušta stalnu službu i dobija status samostalnog umetnika fotografije.

U domaćim i inostranim knjigama, časopisima, kalendarima, turističkim prospektima, propagandnim materijalima i posterima nalazi se preko 10.000 njegovih snimaka. Objavio je 13 autorskih monografija.

Imao je 21 samostalnu izložbu.

Branislav Strugar ima zvanje Majstora fotografije FSJ.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

2002. godine dodeljeno mu je zvanje Istaknutog umetnika fotografije ULUPUDS-a.

Godine 2008. dobio je Nagradu za životno delo “za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju primenjenih umetnosti i dizajna”.

 

Comments

comments