“Са друге стране” Николе Говедарице у галерији ”Мостови Балкана” у Крагујевцу

Млади Академски сликар Никола Говедарица представиће се крагујевачкој публици изложбом слика под називом ”Са друге стране” 26. новембра 2016. године у 19. часова у галерији ”Мостови Балкана”.

Никола (рођен 1989. у Фочи) је дипломирао на Академији ликовних умјетности у Требињу 2013. године, на одсеку за сликарство у класи професора Марка Мусовића. Тренутно ради на завршном раду на тему „Теорије табуа у савременој уметности” на интердисциплинарним мастер студијама на Универзитету уметности у Београду.

Излагао је на преко 20 заједничких изложби у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Требињу, Сарајеву, Нишу, Мајданпеку. У Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву додељена му је откупна награда ,, Екологија и обновљиви извори енергије” УС АИД-а 2011. године. Живи и ради у Крагујевцу.

Са друге стране

У историји уметности не ретко се дешава да се одређене стилске традиције ревалоризују тако да се може рећи и за ликовни израз Николе Говедарице да је еквивалент традицији такозваног „поетског рециклирање стварности“, модернистичке авангарде новог реализма, тј. афишизма. Уметника преокупирају призори из свакодневице урбаног друштва са дубоким коренима у физичким и менталним сликама прошлости. Говедарицин визуелни израз је бунт и покушај критике друштва подложног утицајима мас-медија, фетиша и артифицијелности културе спектакла. Појавну стварност он пропушта кроз сопствену призму рефлектујући на платно своја искуства, мисли, асоцијације и осећања. Било да су у питању портрети, аутопортрети, или на неким радовима потпуна апстракција, у фокусу су композициони елементи попут прецизне линије, облика, а посебно текстура и боја. На комплексну површину слика боја је нанесена читљивим потезом четке, капањем и цурењем. Унутрашње игре облика и форме заправо су покушај интроспекције и ишчитавања психичких стања и подсвесних мотивација приказаних ликова. Уметник трага за суштином, за свим оним што се крије иза појавног избегавајући приказ свега сувишног. Користи чини се за то најпогоднијим техникама колажа и, њему инверзног поступка разарања и одузимања – деколажа. У фокусу његових интересовања су пре свега сам креативни чин и текстура слике, дезинтеграција материјала, његова похабаност и трошност. Сасвим у духу модерне аутор схвата материјал средством којим може да се „ухвати живот. Сложена композициона решења синтеза су различитих материјала из свакодневног живота, поцепаних реклама, плаката и новинских предложака, али и фрагмената конца и жице чиме у дводимензионални свет слике уводи и трећа димнезија. Уметник их ставља у неочекиване контексте дајући им потпуно нову димензију.

Естетизација и сликарска интерпретација уличне и популарне уметности графита, њихова бруталност и ангажованост, битно су одредили развојни пут младог крагујевачког уметника. Својим проактивним ставом према реалном свету Говедарица негира границу између уметности и живота, увлачи нас у визуелни свет својих слика приморавајући нас да читамо и склапамо, унутар сопственог мисаоног хоризонта.

Катарина Бабић

Виши кустос – историчар уметности

Comments

comments