Cvrkut ranjenih orlova uznemirio je pacijente jedne ustanove za mentalno oboljele. Znali su da to nije dobar znak, da orlovi bivaju ranjeni samo kad u posjetu treba da dođe doktor Zulfikar Špigl, strah i trepet svih umobolnika…

Cvrkutanje je bivalo sve nesnosnije i nesnosnije, a Mara Linija je, kao i obično, sve to najteže podnosila. Standardno bi čupala kosu, ali je prošli put svaku dlaku počupala, te se ustrijemila na kosu Isusa Lepog, čovjeka koji je dospio u ustanovu samo zato što je u par navrata rekao da je Isus bio lijep poput njega, da je imao kosu dugu poput njegove, valovitu, kao sa reklame za brendirani šampon… Pa, možete onda misliti šta našem Isusu znači kosa i kako je reagovao kad mu je Mara Linija na prepad počupala pramen kose?! Otišao je ubrzanim korakom u prostoriju Ogledalo da vidi svoju novu frizuru, koju je odmah nazvao Marin šandrprc. Začuđujuće smiran, vratio se i onda začuđujuće jako lupio Mari 17 šamara u seriji, tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap-tap! Eto i prvog današnjeg koškanja Isusa Lepog i Mehe Puzića Kvake. Meho Puzić Kvaka je zaljubljen u Maru Liniju, te zbog nje često dolazi u konflikt sa drugim pacijentima, a nerijetko i sa osobljem. Ustanova ga je primila pod svoj krov jer nije nikako mogao razlikovati Meha Puzića i Bora Spužića Kvaku.

– Nema ovdje nikog da nam pomogne, nema…

Vikao je Fistula, predsjednik kućnog savjeta ustanove. Često je govorio o kojekakvim zavjerama, stvarima koje će se desiti i koje su se trebale desiti a nisu. Njegov najbolji drugar, a ujedno i ljuti protivnik, sa kojim često ukršta koplja oko stavova i životnih ideala, je upravo ušao u TV salu, sada je termin za njegovu omiljenu emisiju “Lisnato tijesto je najbolje u pekarama koje ne prave lisnato tijesto po narudžbini”. Sa kakvim je samo uživanjem Dule Horoskop gledao tu emisiju, i uporno je slao prijavu za učešće u emisiji, ne shvatajući da ta prijava nikada nije prešla prag ustanove. Doktori često znaju biti okrutni ka najobičnijim željama pacijenata, nažalost. Ali, Dule Horoskop je strpljivo čekao da zanosna voditeljka ove popularne emisije izgovori njegovo ime, da konačno dobije priliku da ispriča sve ono što decenijama skuplja o lisnatom tijestu, da pokaže sve isječke iz novina, da svi vide njegovu kolekciju koju je on nazvao “Sve što ste htjeli da znate o lisnatom tijestu, ali niste imali koga pitati”. Fistula je i dalje vikao, sve glasnije i glasnije, sve dok mu Dule nije dao omiljenu lutku na naduvavanje, da se poigra dok ne završi emisija. Vrativši se u TV salu, Dule je zatekao stravičan prizor. Na njegovoj specijalnoj fotelji za gledanje talk show emisije “Lisnato tijesto je najbolje u pekarama koje ne prave lisnato tijesto po narudžbini”, sjedi Božo Cunami, a da prizor bude užasniji, Božo je prebacio na Kanal 896 i pustio emisiju “Lisnato tijesto je najgore u pekarama koje ne prave lisnato tijesto po narudžbini”. Dule je tu emisiju mrzio iz dna duše, govorio je da voditeljka te ogavne emisije ne može parirati prelijepoj voditeljici “Lisnato tijesto je najbolje u pekarama koje ne prave lisnato tijesto po narudžbini” i da sve što kažu u emisiji “Lisnato tijesto je najgore u pekarama koje ne prave lisnato tijesto po narudžbini” treba uzimati sa ogromnom rezervom. Ali, Dule je znao da je Božo najjači u ustanovi, i da mu se niko ne smije suprotstaviti, te je stoga sjeo u ćošak TV sale i tiho jecao, a sa usana mu se moglo pročitati:

– Jebala te ta emisija, da te jebala, lažu, sve lažu…

Da, da, zakon jačeg je bio validan i u ovoj ustanovi, gdje su mnogi zakoni padali u vodu.
Doktori su igrali pikado, ne znajući da je od jutros u ustanovi izbilo više malih ratova, da je Isus Lepi ostao bez pramena svoje prelijepe kose, da Fistula opet traži dlaku u jajetu, da je Mara Linija pomodrila od šamara, i da je Božo Cunami opet prekinuo Duletovu omiljenu emisiju, dok je ovaj donosio lutku na naduvavanje Fistuli. No, vratimo se pacijentima…

Rodžer Nadal, jedini sportista u ustanovi, čovjek od gume, kako ga prozvaše drugari, je počinjao svoj redovni trening sa 6 teniskih loptica odjednom. Igrao je na svim podlogama podjednako, iako je on trenirao na samo jednoj, podu ustanove, koju dušmani nazvaše Mozak Ne Šljaka. A kleo se Rodžer Nadal da je baš na šljaci pobjedio i Federera i Nadala, i to u istom meču. Bek hend – for hend, bek hend – for hend… Uglavnom, ponos ustanove trenira, te mu nećemo više smetati.

Idemo na tren u kuhinju, da vidimo šta se teamo dešava. Klasika. Zdenka i Buco se svađaju koji sir se bolje topi na 220 stepeni, i koliko jaja ide na kilo brašna, bez šećera. Zdenka i Buco su kuvari ustanove, tačnije pacijenti kuvari, ali obroci često kasne zbog učestalih svađa kuvarskog dvojca. Tako pacijenti doručkuju u periodu između 14:50 – 15:16, ručak je u intervalu 21:20 – 21:42, a večera nerijetko biva poslužena umjesto sutrašnjeg doručka. U tom slučaju, doručak biva poslužen na vrijeme, tačno u 14:50. Ovdje su čuda svakodnevna, a najsvježiji primjer za to su Isus Lepi i Mara Linija, koji se upravo ljube, poslije jutarnjeg čerupanja i šamaranja. Oprostio je Isus Lepi svaku počupanu dlaku Mari, i ljubi je u plave obraze, a Mara u znak pomirenja čupa svoju posljednju dlaku sa glave i poklanja je čovjeku svog života… Meho Puzić Kvaka, inače jako ljubomoran i posesivan, posebno kad je u pitanju njegova dugogodišnja simpatija Mara, ovog puta oduševljeno aplaudira svakom poljupcu novopečenih golupčića.

Kad sam već kod golubova, da kažem ponešto i o postanku riječi golupčić. Naime, kao što je opšte poznato, vrapčići su mali golubovi, ptići od golubova. Mnogi su to godinama htjeli osporiti, ali poslije detaljne analize, utvrđeno je da ja vrabac zaista mali golub, a i najtvrdokorniji protivnici ove teorije popustili su pred saznanjem da nikad nije viđen mali golub, kao ni veliki vrabac. Dakle, kombinacijom riječi golub i vrapčić, nastala je riječ golupčić.
Dakle, novopečeni golupčići se ljube, Meho Puzić Kvaka energično aplaudira, šireći kez od prvog do posljednjeg karijesa. Pamela sa Hrguda je bila san svakog pacijenta, često su joj pjevali pod krevetom, jer ona je na gornjem spratu, a ona je uživala, iako nikad nije popustila i opustila se sa nekim u ljubavni zanos. Maštala je o torbi od pandinog krzna, i uvijek bi dobila napad bijesa kad bi joj neko rekao da takva torba ne postoji, jer je panda zaštićena k’o polarni medvjed. Vjerovala je da će se jednog dana na vratima ustanove pojaviti njen princ na bijeloj pandi, koji će tu pandu na kojoj dojaše odrati i od nje napraviti idealnu torbu. Ali, princ nije dolazio… Joco Kliker je prednjačio u nastojanjima da pridobije Pamelino interesovanje, noćima je izmišljao i pjevao serenade za svoju tihu patnju… Naručio je i veliku plišanu pandu, na TV ponudi, za 39,99 valuta. Danima je očekivao poštara, i konačno je došao taj trenutak. Doktor Pero Zazubica je prijavio Klikeru da mu je stigla pošiljka, i da dođe da je preuzme na šalteru za primanje pošiljki naručenih preko TV ponude. Čim je preuzeo pandu, uzjahao je, dojahao pred Pamelu i počeo recitovati:

Ja sam tvoja patnja tiha
ili bješe moja ti
hahaha
Na b’jeloj jašem pandi
moja Pamelo
donosim ti plavi Labelo
da nasapunjaš usne
da zavidi mi selo
da napustimo ove prostore
trusne
samo dodirni mi usne
usne moje papir šmirgl
jebo te,evo ide Špigl!

I zaista, na vratima se pojavio Doktor Zulfikar Špigl, onaj isti zbog kojeg su se jutros uznemirili ranjeni orlovi. U savršeno bijeloj unoformi, došao je u pratnji dvojice kolega, kolege Mitra Poledice i Radomira Vulkana. Ušli su bučni, svi pacijenti su ih pomno posmatrali očekujući šta će se sljedeće desiti. Poslije bučnog ulaska, Doktor Zulfikar Špigl pomirljivim tonom reče:

– ‘ajmo, smjena je, evo vam uniforme, a dajte nama te košulje…

Cvrkut ranjenih orlova uznemirio je pacijente jedne ustanove za mentalno oboljele. Znali su da to nije dobar znak, da orlovi bivaju ranjeni samo kad u posjetu treba da dođe Doktor Božo Cunami, strah i trepet svih umobolnika…

Comments

comments