Pravimo, kao, festival

Osnovni ciljevi udruženja Sunčana kapija su:

 • Podrška svim neinstitucionalnim oblicima djelovanja na području kulture;
 • Zalaganje za provođenje i kreiranje kulturne politike;
 • Saradnja sa drugim umjetničkim i sličnim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu;
 • Poticanje i razvijanje stručnih i kolegijalnih odnosa među članovima Udruženja i kulturnim djelatnicima uopšte;

Svoje ciljeve Udruženje ostvaruje:

 • Pisanjem predstavki, peticija i preduzimanjem ostalih aktivnosti u cilju realizacije zadatih ciljeva;
 • Organizovanjem skupova, seminara, festivala, panel diskusija, debata iz oblasti kulture;
 • Organizovanjem koncerata, predstava, izložbi, predstavljanja umjetnika, književnih večeri i ostalih kulturnih događaja;
 • Djelovanjem putem web prezentacije, portala i društvenih mreža;
 • Saradnjom sa sredstvima javnog informisanja na promovisanju Udruženja radi postizanja zadatih ciljeva i ostvarivanja predviđenih programa;
 • Izdavanje publikacija u svrhe ostvarivanja ciljeva Udruženja, u skladu sa Zakonom;
 • Izdavačka djelatnost u oblasti djelovanja Udruženja;

To tako pametno piše u Statutu Udruženja. Ono što ne piše, je da iza udruženja stojimo nas troje: Milica Dimitrić, Jovan Vidaković i Igor Dutina. Riješili smo da formiramo udruženi nezločinački poduhvat i pokušamo napraviti nešto od ničega, a sve u skladu sa gore navedenim programskim ciljevima.  Da, svakako treba reći da je bitna Kapija i vedro nebo iznad nje, festival, akcije i ostala akcijašenja nas zločinaca u dobru, a ne mi. Nego nije zgoreg da nam znate imena da biste imali na koga da pljunete kad sve na kraju ispadne … dobro, odlično.

IMG_3013

Udruženje u našem slučaju ishodi iz druženja, i to dobrog. U ovoj formaciji postojimo tek nešto više od godinu dana, ali nam se čini da se nećemo tako lako posvađati. Kao prvi test međusobne trpeljivosti, dogovorili smo se da pokušamo održati kao neki festival, u ovoj prvoj verziji pozorišni. Uz kafu i još ponešto, u neformalnim gluvarenjima, izbistrila nam se zamisao da prvo javno istupanje udruženja Sunčana kapija bude pokušaj da organizujemo mali pozorišni festival koristeći se metodom štapa i kanapa.

Ideja je bila da festival bude takav da ga možemo održati i bez bilo kakve finansijske podrške, pa po cijenu da glumce smjestimo kod nas po stanovima, hranimo sa kazana i odvozimo/dovozimo svojim kolima, a sam festival održimo u nekom privatnom stanu.

Prije nekih mjesec dana smo počeli da se bavimo organizacijom, i ono što se dešavalo nas je zaista prijatno iznenadilo. Mjesto održavanja festivala koji je u međuvremenu dobio i ime: “Kao festival” je dogovoreno u ugodnom razgovoru sa direktoricom Muzeja Hercegovine Trebinje Ivanom Grujić. Nije nam trebalo više od deset minuta da dobijemo podršku, tako da će “Kao festival” biti održan u četiri različita prostora u Muzeju Hercegovine.

Mladi profesionalni glumci koji će nastupati pristali su da učestvuju na Festivalu bez naknade, ali ideja je da im pokušamo obezbijediti kakve-takve honorare. Kako sada stvari stoje, ni to nije nemoguće.

Razgovori koje smo obavili na nekoliko adresa su svi od reda bili uspješni. Negdje smo uspjeli doći do finansijske podrške (sindikat ERS, Info Centar Trebinje, Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje), restoran Porto Galo je obezbijedio ručak za glumce tokom trajanja Festivala, Hotel Leotar se isprsio za smještaj, doručak i večeru, podrum Vukoje je obezbijedio vino za koktel i poklone glumcima, a Print Shop Trebinje će nam bez naknade odštampati kompletan propagandni materijal.

Uz obećanu medijsku podršku Herceg Televizije i ELTA TV, ispada da je Festival, a i mi sa njime, na konju. O tome ko smo mi, zašto smo se udružili, šta su nam glavni a šta sporedni ciljevi, imaćete priliku da čujete u nekom drugom, manje ozbiljnom formatu nego što je onaj sa početka teksta, možda baš na nekom od navedenih medija.

 

 

 

Comments

comments