Revija oldtajmera u Trebinju

Revija četrdesetak starih automobila, različitih proizvođača, koja je danas organizovana u centru Trebinja, privukla je i stare i mlade ljubitelje četvorotočkaša. Ovo je prva parada oldtajmera u Trebinju.

Satak vremena posjetioci su imali priliku da uživaju u čarima starih, luksuznih automobila, koje su do sada, možda, vidjeli samo na filmovima. Auburn, BMW, Audi, Kadilak, Plimut, Pakard, Alfa romeo, Rols Rojs, samo su neki od njih.

Vlasnici vremešnih vozila u Trebinje su danas došli iz Tivta. Kažu da je ljubav prema starim automobilima nešto posebno. Neki od njih, u svojoj kolekciji, imaju i po nekoliko oldtajmera. Njihovo održavanje je, kažu, poprilično skupo, ali pravim zaljubljenicima u stara auta, to nije problem.

Organizator prve revije oldtajmera u Trebinju je Turistička organizacija Grada Trebinja i italijanska Agencija „2fast4you“.

Revija starih automobila, organizovana u Ulici Vuka Karadžića u Trebinju napravila je veliku gužvu. Iz Turističke organizacije su svjesni da mjesto postavke i nije baš najbolje. Njihov prijedlog je, tvrde, bio da se automobili dovezu ispred hotela Leotar, kako bi pristup oldtajmerima bio mnogo bolji. Italijani su, navode iz trebinjske Tursitičke organizacije insistirali da to bude baš na ovom mjestu.

„Danas su izloženi oldtajmeri koji su stari između 1910. i 1939. godine. Prije par mjeseci predstavnici ove agencije boravili su u Trebinju, gdje im se jako dopalo, pa su tako došli na ideju da organizuju ovu reviju. Jako nam je drago da je Trebinje uvršteno u njihove planove, a s obzirom da naš grad važi za dobre domaćine, nadamo se da će nam opet doći“, kazala je Dragana Ivanković, samostalni saradnik u Turističkoj organizaciji Grada Trebinja.

Franko Majno, iz italijanske Agencije „2fast4you“ kaže da su svi automobili veoma rijetki i skupi, te da je najmlađi izloženi automobil proizveden 1939. godine. On je naglasio da su ova vozila muzejski primjerci, ali da ima i auta iz privatnih kolekcija.

„Posebno je značajan Rols Rojs Silver Goldster koji je star 105 godina. On je originalan i ima originalne dijelove. Takođe, veoma vrijedan automobil je i Lančia Lambda, koja je stara 90 godina i veoma je značajna za jednu staru i uglednu austrijsku porodicu“, rekao je Majno.

Automobili su, prema njegovim riječima, iz Velike Britanije, Holandije, Švajcarske, Njemačke i Francuske, dok je samo pet automobila iz Italije.

Nakon Trebinja, revija oldtajmera biće organizovana u Mostaru. 

Tekst: mojahercegovina.com

Fotografije: Igor Dutina

Comments

comments